Hírek


Acta Papensia 2023 1.-2. szám

2023. június 12. A mai napon Pápára szállítottuk történeti folyóiratunk idei tavaszi számát, amely érdekes 18-20. századi témájú olvasnivalókat kínál a nagyközönség számára is.

Tovább »
Petőfi 200 - Tudományos konferencia Pápán

2023. május 13-án a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei rendezvénysorozata részeként tudományos emlékülést tartottak a református Ótemplomban, melyről a sajtó is beszámolt.

Tovább »

2023. március 7 -én "Én középszerű ember nem leszek" címmel, Hoppál Péter miniszteri biztos megnyitó beszédével nyílt meg a Református Gyűjtemények Könyvtárában a Petőfi-kiállítás, amely a levéltárunk és kézirattárunk reformkori anyagát is fel-vonultatja.
A megnyitóról a megyei napilap is beszámolt.

Tovább »
Acta Papensia 2022. 3.-4.-szám

2023. február 10.

A veszprémi OOK Press Kft. nyomdájában a mai napon elkészült az Acta Papensia 2022. 3-4. száma, amely változatos olvasnivalókat kínál az egyház- és társadalomtörténet iránt érdeklődőknek.

Tovább »
Kálvin-konferencia Pápán

2022. október 11-12.
A Pápai Református Teológiai Akadémia tetőtéri nagytermében kétnapos egyháztörténeti konferenciát tartottak, melyen levéltárunk munkatársai is részt vettek. Közülük előadást is tartott Hudi József és Sárközi Gergely Antal. Utóbbi a konferencia egyik szervezője volt.

Tovább »
A szabadság hírnökei

2022.október 6.
A pápai nemzeti gyásznapon a Március 15. téren, az ihászi ütközet emlékműve előtt emlékeztek meg az aradi vértanúk kivégzéséről.
Az ünnepi beszédet levéltárunk vezetője tartotta. A református kollégium nevében az intézményvezetők (Mayerné Pátkai Tünde gimnáziumi igh., Halászné Kapcsándi Szilvia gyűjteményi igh., Németh Tamás a PRTA rektora, és Hudi József levéltárvezető) koszorúztak.

Tovább »
Könyvbemutató Veszprémben

2022. szeptember 26. Könyvbemutató Veszprémben.

A Cserháti Könyvszalon őszi nyitó rendezvényén a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár és Könyvtár, valamint a pápai Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei mutatta be történeti kiadványait.
Az eseményről a megyei napilap is beszámolt.

Tovább »
Acta Papensia 2022 1.-2.

2022 augusztus végén készült el a veszprémi OOK Press Kft. nyomdájában az Acta Papensia idei első kettős száma, amely néprajzi és egyháztörténeti írásokat tartalmaz.

Tovább »
REND 2022 – Nyílt nap a levéltárban

A Dunántúli Református Egyházkerület életében, de a REND történetében is jelentős eseménynek nevezhető a július 2-i, szombati levéltári nyílt nap, hiszen levéltárunk először mutatkozott be a pápai programsorozat keretében a dunántúli gyülekezetek tagjainak, a hazai és külföldi vendégeknek.

Tovább »
2022. június 10. Kőrös Endre emlékünnepség

Pápán koszorúzásokkal, kiállítással és konferenciával emlékeztek dr. Kőrös Endre (1872-1944) református nőnevelő intézeti igazgató születésének 150. évfordulójára

Tovább »