REND 2022 – Nyílt nap a levéltárban


REND 2022 – Nyílt nap a levéltárban

A Dunántúli Református Egyházkerület életében, de a REND történetében is jelentős eseménynek nevezhető a július 2-i, szombati levéltári nyílt nap, hiszen levéltárunk először mutatkozott be a pápai programsorozat keretében a dunántúli gyülekezetek tagjainak, a hazai és külföldi vendégeknek.

 

 

 

DSC_1164

 A program összeállításakor úgy gondoltuk, hogy a délelőtt 10 órától két óránként induló levéltárvezetés elegendő lesz a várhatóan csekély számú érdeklődő számára. Azonban „csalódnunk” kellett, mert a kánikulai meleg ellenére minden alkalommal zsúfolásig megtelt a földszinti kutatóterem, a levéltár összes széke kevés volt ahhoz, hogy a mindenkit le tudjunk ültetni.

DSC_1169

DSC_1131

DSC_1137  A nagy érdeklődés miatt a levéltárat egyszerre két csoportban mutattuk be. A testvérek a kutatóteremben a levéltár 17–19. századi különleges iratait tekinthették meg, a földszinten dr. Kőrös Endre (1872–1944) nőnevelő-intézeti igazgató életművét bemutató kiállítás, a régi főiskolai könyvtár levéltárunkba került igen becses kézirattári anyaga, a gyűjteményi kiadványok jelentettek mindenki számára élményt.

DSC_1120

DSC_1121

DSC_1134

Az emeleti szinten a dolgozószobák, majd a korszerű, gördülőállvány-rendszerű raktár megtekintésére nyílt lehetőség. Itt őrizzük az egyházkerület, az esperességek, egyházközségek, a különböző intézmények, egyesületek, családok, gyűjtemények iratanyagát. Minthogy a raktárba hivatalosan csak a levéltárosok léphetnek be, ezen kivételes alkalommal az érdeklődők mindegyike személyesen megbizonyosodhatott arról, hogy történeti értékeinket biztonságos körülmények között őrizzük.

DSC_1138

DSC_1141

A látogatók nagy érdeklődéssel ismerkedtek meg a levéltár történetével és kincseivel, sokan elmondták, hogy feledhetetlen élményben volt részük.

A nyílt napon minden állandó levéltári dolgozó részt vett: Kránitz Zsolt és Vajk Ádám a vendégeket fogadta, Hudi József és Köblös József a levéltárat mutatta be, Kóka László fotós az eseményeket örökítette meg. Nagyszerű napunk volt, sok örömben volt részünk, melyért hálát adunk a Mindenhatónak!